Norsjø kammermusikkfest AS (logo)

Utøvere 2023

Foto: Anna-Julia Granberg / BLUNDERBUSS

Foto: Jiyang Chen

Foto: © ragnhildhemsing.com

Foto: Anna-Julia Granberg / BLUNDERBUSS

Foto: Terese Samuelsen

Foto: Mindaugas Butnorius

Foto: Steinar Dahl

Foto: Steinar Dahl

Foto: Steinar Dahl

Foto: Sisse Stroyer

Foto: Anna Vidotto

Foto:

Foto: Andreas Gundersen

Sonoko Miriam Welde - fiolin (f. 1996)

er født i Bergen. Hun begynte å spille fiolin fem år gammel, og som niåring var hun solist med Bergen Filharmoniske Orkester. Hun har vært en del av talentprogrammet «Unge Talenter» ved Barratt Due Musikkinstitutt, gjennomført bachelorstudiet på Barratt Dues konservatorieavdeling, og studert ved Hochschule für Musik Hanns Eisler i Berlin. Welde har hatt gode plasseringer i musikkonkurranser både i Norge og utlandet. Hun har blant annet vunnet førstepris i Ungdommens Musikkmesterskap tre ganger, og vært prisvinner i en rekke internasjonale konkurranser. Spesielt stor oppmerksomhet fikk hun etter å ha vunnet NRKs Virtuos-konkurranse i 2014 og fikk representere Norge i Eurovisjonens finale i Køln. Hun har vært solist med orkestre en lang rekke orkstre som for eks. Oslo-Filharmonien og Royal Philharmonic Orchestra. Hun er en engasjert kammermusiker, og deltar på en rekke festivaler i inn og utland. Siden 2020 har Sonoko vært elev av Janine Jansen ved Lausanne musikkonservatorium. Hun spiller en Alessandro Gagliano fra 1714 på utlån fra Dextra Musica.


Ludvig Gudim - fiolin (f. 1999)

er fra Risør, og ble som et kjent ansikt da han vant NRK’s Virtuos-konkurranse i 2016 og representerte Norge i Eurovisjonens finale i Køln, der han spilte for mange millioner europeiske TV-seere. Året etter kom han inn på Juilliard School of Music i New York, hvor han studerte med Li Lin og Itzhak Perlman til han fullførte sin bachelor i 2021. Før dette gikk han på Barratt Due musikkinstitutt med Stephan Barratt-Due og Henning Kraggerud som lærere. Allerede i 2013 reiste han til New York for å delta i Perlman Music Program, et sommerprogram for begavede unge musikere. Året etter vant han tredje pris i Menhuin-konkurransen, verdens ledende internasjonale konkurranse for unge fiolinister, og i 2019 vant han Juilliards egen fiolinkonkurranse. Siden har han vært solist med ledende norske- og en rekke internasjonale orkestre. Ludvig er en engasjert kammermusiker, og har spilt med anerkjente musikere i inn og utland. Ludvig spiller på en Antonio Stradivari fra 1710, utlånt fra Anders Sveaas Almennyttige Fond.

Ragnhild Hemsing - fiolin (f. 1988)

begynte å spille fiolin som femåring. Åtte år gammel opptrådte hun og søsteren Eldbjørg Hemsing (da 6 år) for blant andre kongefamilien i Nasjonalteateret, og som ni åring ble begynte hun på Barratt Due musikkinstitutt i Oslo. I dag opptrer hun både som solist og kammermusiker. I tillegg til repertoaret med standard klassiske soloverker for fiolin, har hun verker skrevet for hardingfele på repertoaret. Hun har bl.a. spilt inn Johan Halvorsens Fossegrimen Suite med Bergen filharmoniske orkester og Neeme Järvi som dirigent. Ragnhild gjester både de store norske orkestrene og mange av de store orkestrene i Europa og USA, hun har mottatt flere priser, vunnet en rekke konkurranser, og har en flere plateutgivelser bak seg. Ragnhild spiller på en fiolin bygget av Francesco Ruggeri, Cremona 1694, utlånt ut av Dextra Musica AS.

Amalie Stalheim -cello (f. 1993)
er en prisbelønt cellist, født i Bergen, og etablert som en av de fremste musikerne i Norden. I tillegg til å fremføre de tradisjonelle cellokonsertene som solist i Europa, har Amalie et brennende engasjement for å bestille og spille nyskrevet, klassisk musikk. Hun har samarbeidet med noen av de fremste komponistene i dag, og hun har de siste årene premiert 8 cellokonserter og spilt inn flere av dem på plate. Amalie blir jevnlig invitert som solist med alle de fremste profesjonelle symfoniorkestrene i Norden,og i sesongen 2022/2023 er høydepunkter solistoppdrag med for eksempel Bergen Filharmonien, KORK, Uppsala kammarorkester (SE) Vaasa Kammarorkester (Fi), Österbottens Kammarorkester, Trondheimsolistene, Nordiska kammarorkestern (SE), Ankara Symphony Orchestra. I 2021 vant hun Den Norske Solistprisen, i 2018 vant hun Det svenske Solistpris. Hun spiller på en cello bygget av F. Ruggieri (1687) svært generøst utlånt til henne av Anders Sveaas Almennyttige Fond.

Eivind Ringstad -bratsj (f. 1994)

er en norsk bratsjist som hadde sitt gjennombrudd etter å ha vunnet 1. pris i «EBUs konkurranse for unge musikere 2012», og debuterte med Oslo-Filharmonien og dirigent Eivind Aadland ett år senere. I perioden 2016-2018 ble Eivind valgt til «BBC’s New Generation Artists Scheme» som ledet til flere engasjementer i Storbritannia, inkludert debutkonsert i Wigmore Hall og under Edinburgh International Festival. Som solist har Eivind opptrådd med orkestre som Bergen Filharmoniske, BBC Symphony Orchestra, Copenhagen Phil, London Sinfonietta, Mozarteum Orchester Salzburg og Det Norske kammerorkesteret. Eivind begynte å spille fiolin som 5 åring. Han byttet til bratsj som hovedinstrument ni år senere og fullførte sine studier i 2017 ved Barratt Due musikkinstitutt med Prof. Soon-Mi Chung Barratt-Due. Eivind spiller på en bratsj bygget av Andrea Guarneri i 1676 også kjent som «Conte Vitale» generøst utlånt fra Dextra Musica.


Dorina Komani - piano (f. 1989)

er en klassisk pianist som har vunnet en rekke internasjonale solokonkurranser i Italia, Nord-Macedonia og Albania. Hun har vært solist med flere norske orkestrer og er en ettertraktet kammermusiker. Hun har deltatt på festivaler som Kirsten Flagstad festivalen, Fredriksten Opera Festival, Arctic Operafestival mm og har turnert i Norge i 2016, 2019, 2022, Tyskland, 2014 og 2015, i Spania i 2014 og 2017 og Italia i 2022. Hun har spilt med mange av landets fremste sangere som Caroline Wettegreen, Yngve Søberg, Thomas Ruud m.fl.. I tillegg har hun vært hovedrepetitør i Ringsakeroperaen siden 2018, og er med hvert år under Oslo Operafestival siden 2017. I 2022 startet hun også samarbeid med Rogaland Operaen. I August 2022 vant Dorina prøvespillet som førsteamanuensis akkompagnatør ved Universitetet i Stavanger hvor hun nå jobber fast.

Pierre Xhonneux - klarinett (f. 1988)

er født inn i en musikalsk familie i Belgia. Han studerte ved «Institut Supérieur de Musique et de Pédagogie » i Namur, med J-L Votano som lærer og med Nicolas Baldeyrou ved Paris konservatoriet. Han har også studert historiske klarinettinstrumenter ved konservatoriet i Gent. Han har vunnet flere internasjonale konkurranser, blant annet «Dexia Classics» og «Pacem in Terris». I tillegg til sin stilling i OFO, er Xhonneux også aktiv som kammermusiker i blant andre Oslo Kammerakademi samt ulike andre ensembler i Norge og Belgia. Han har vært både solist og ensemblemusiker ved en rekke festivaler rundt om i Skandinavia og Europa. I 2009 vart han tilsett som soloklarinettist i Liege Royal Philarmonic Orchestra. I sesongen 2017/2018 vikarierte han også i stillingen som soloklarinettist i Malmö Symfoniorkester. Siden 2015 har han vært soloklarinettist i Oslo Filharmoniske Orkester og underviser ved Høyskolen Barratt Due.


Josephine Hsieh - piano (f. 1987)

er født i North Carolina LISA, og har sin utdanning fra USA og Norge. I USA studerte hun på «College Conservatory of Music» i Cincinnati hos Eugene Pridonoff, og tok bachelorgrad i utøvende piano. Våren 2012 avla hun diplomeksamen etter studier hos Håvard Gimse ved Norges musikkhøgskole. Josephine har deltatt i, og er prisvinner i en rekke konkurranser i USA, Norge, Sverige, Italia, og Japan. Hun mottok bl.a. førstepris i Conoco Phillips stipendkonkurranse. Hun har vært solist med Odense Symfoniorkester, Den Norske Opera og Ballet, Kringkastingsorkesteret, opptrådt på NRK og spilt for kong Harald og kronprinsparet. Hun har også vært solist sammen med Tine Thing Helseth i samspill med Oslo Symfoniorkester. Josephine er en ettertraktet kammermusiker, og har spilt på Norsjø Kammermusikkfest fra starten i 2014. I tillegg har hun deltatt på bl.a. Oslo kammermusikkfestival, og Uppsala kammermusikkfestival.


Øyvind Sundsvalen - piano (f. 1982)

er fra Sauherad og har utdanningen sin fra Musikkonservatoriet i Kristiansand, der han tok bachelorgrad som faglærer i klassisk piano under lærer Tellef Juva. Øyvind har også mastergrad i utøvende piano hos Dr. Eugene Barban ved Winthrop University i South Carolina. Våren 2009 fullførte han sin Artist Diploma i utøvende piano på College Conservatory of Music i Cincinnati Ohio under Elizabeth og Eugene Pridonoff. Samme år tok han seg til semifinalen i den internasjonale Griegkonkurransen i Florida. Han har konsertaktivitet fra Norge og USA, og har fått undervisning hos pianister som Liv Glaser, Håvard Gimse, Sigurd Slåttebrekk, Walter Hautzig, Kevin Kenner, Dr. Eugene Barban og Elizabeth Pridonoff. Han jobber for tiden som frilanspianist og er ansatt som lektor ved Hadeland videregående skole.


Emilie Ravn Jensen - horn (f.1999)

er en norsk hornist bosatt i Danmark. Hun begynte å spille i skolekorpset hjemme i Larvik som 8 åring. Fra 2013-til 2018 fulgte hun ”unge talenter” på Barratt Due med Frøydis Ree Wekre som lærer. Fra 2018 til 2019 studerte hun ved Norges Musikkhøyskole, og fra 2020 ved Det kongelige Danske musikkkonservatorium i København. Hun har bl.a. jobbet i Forsvarets Stabsmusikkorps, Forsvarets Marinemusikkorps, Kristiansand Symfoniorkester, Copenhagen Phil, Danmarks Radio Symfoniorkester og Det Kongelige Kapel. I 2022 vant hun prøvespill til jobben som solohornist i Copenhagen Phil, (eller ”hele Sjællands symfoniorkester” som danskene kaller det) og har nå sitt daglige arbeid der.

Alessandro Caprotti - fagott (f.1984)

har vært solofagottist i Kringkastingsorkesteret siden 2009. Han studerte ved Konservatoriet i Milano hos Oscar Meana og deretter på Conservatoire National Supérieur de Musique i Lyon hos Carlo Colombo. Han har spilt i en rekke europeiske orkestre som Orchestre des Pays de Savoie, Orchestre de l’Opéra de Lyon, Orchestre National de Lyon, Latvian National Symphony Orchestra, Opéra de Rouen Haute-Normandie, City of Birmingham Symphony Orchestra og med de fleste norske orkestre. Han er fastmedlem av Oslo Kammerakademi. Med dette ensemblet har han vært med på fire CD-innspillinger og har spilt konserter i Norge og i utlandet.Alessandro har blitt invitert til noen av de viktigste kammermusikkfestivaler i Norge: Risør Kammermusikkfest, Oslo Kammermusikkfestival, Sunnmøre Kammermusikkfestival, Gloppen Musikkfest, Valdres Sommersymfoni og Stavanger Kammermusikkfestival. Han er også aktiv som pedagog. Han er førsteamanuensis ved Norge Musikkhøgskole og har gitt mesterklasser ved Sibelius Akademi, Haute École de Musique i Lausanne, Statskonservatoriet i Tbilisi og Musikkhøgskole i Baku.


Christian Henriksen - kontrabass (f. 1979)

er fra Fredrikstad. Han vokste opp i en musikalsk familie, og har sine musikalske røtter i jazz, pop, rock og folkemusikk. Som barn og ungdom spilte han piano, tuba og el-bass. Christian falt pladask og kontrabassen ble hans hovedinstrument da bestefaren hans importerte en finérkontrabass fra Kina slik at barnebarnet kunne få seg en «ordentlig jobb». Viktigste lærere var Tor Ivar Andreassen, Knut Guettler, Dan Styffe og Janne Saksala. Christian har allsidig erfaring fra blant annet Rundfunk Sinfonieorchester Berlin, Deutsche Oper Berlin, Deutsche Sinfonieorchester Berlin, Det Norske Kammerorkester og Ensemble BIT20. Siden 2007 har an vært ansatt som solokontrabassist i Operaorkesteret ved Den Norske Opera & Ballett.


Wolfgang Plagge - konferansier - piano (f. 1960)

begynte å spille klaver som fireåring og ble offentlig kjent da han vant en engelsk TV-konkurranse i 1970. Som tolvåring debuterte han som pianist i Universitetets Aula i Oslo med H.M. Kong Olav til stede i salen. Plagge har studert klaverspill med Reimar Riefling og Jens Harald Bratlie i Oslo, og med Evgeni Koroliov ved musikkhøgskolen i Hamburg. Hans komposisjonslærere i Norge var Øistein Sommerfeldt og Johan Kvandal. I Tyskland studerte han med ungarskfødte György Ligeti. Plagge begynte å komponere allerede som barn og har nå en omfattende verkliste med stort innholdsmessig spenn. Som klaversolist og kammermusiker er han aktiv over hele verden, og han samarbeider med en rekke av våre mest anerkjente musikere, både innenlands og utenlands. Wolfgang Plagge har med årene fått et stort publikum som folkekjær foredragsholder og formidler av musikk, blant annet gjennom tallrike programmer i NRK.Siden 2002 har han vært tilknyttet Norges Musikkhøgskole, fra 2009 som professor.

Telemark Kammerorkester (TKO)

er et profesjonelt strykeensemble som ble etablert i 1992. Orkesteret er prosjektbasert og knytter til seg musikere fra Osloregionen og Telemark, både fra frilansmiljøet og institusjonsorkestrene, avhengig av prosjektenes art. Den norske fiolinisten og dirigenten Lars-Erik ter Jung var med å starte orkesteret, og var knyttet til ensemblet som kunstnerisk leder fra oppstarten og fram til 2019. Fra 2020 er dirigent og fiolinist Per Kristian Skalstad ensemblets kunstneriske leder. TKO tilstreber kunstnerisk kvalitet og vekst gjennom kreative produksjoner, og har jobbet målbevisst for å etablere seg som et av landets ledende orkestre.
TKO ønsker å gi publikum musikalske opplevelser av høy kvalitet innen klassisk og samtidsmusikk i et bredt perspektiv, samt å ivareta folkemusikkarven fra Telemark. Orkesteret har i sitt virke lagt vekt på å produsere konserter på et høyt kunstnerisk nivå med spesielt fokus på samtidsmusikk, og er en anerkjent samarbeidspartner innen dette feltet i norsk musikkliv som bestiller og formidler.

Prisvinnere fra Midgardkonkurransen

Foto: John Asle Hansen

Marie Lillesand Høgestøl - sang (f. 2000)

er vokst opp i en liten bygd i Sunnhordland. Hun spelte piano som barn og har alltid hatt stor interesse for musikk. Hun startet med sang når hun var 16 år. Etter videregående gikk hun et år på Toneheim folkehøgskole, i tillegg til sang, startet å studere komposisjon. I dag går hun tredje året på Norges musikkhøgskole, hvor hun tar bachelorgrad både i utøvende klassisk sang og komposisjon samtidig. Hun trives veldig godt med dette, og håper på å få fortsette med begge deler etter ferdig utdanning. Ved siden av studiene jobber Marie som frilanser.

Kei Ogawa Giskegjerde - gitar

er en 13 år gammel gitarist fra Bergen. Han har lidenskap for musikk og sport, og har spilt klassisk gitar siden han var 9 år gammel. Kei får undervisning av gitaristen Tino Andersen og går i tillegg på fordypningsprogrammet for unge talenter ved Bergen kulturskole. Kei deltok for første gang på Norsk Gitarfestival i 2022, og fikk muligheten til å få timer med flere kjente Europeiske gitarister. Kei har vunnet 1. pris i de nasjonale konkurransene Ungdommenes Musikkmesterskap i 2021 og 2023 og i Midgardkonkurransen i 2022.

Lokale utøvere

Samuel Axelsen Lie er 15 år gammel, går på Bø ungdomsskole og i kulturskolen. Samuel startet med tubaundervisning i kulturskolen da han var 7 år. Han spiller i Bø skulemusikk, Bø janitsjar, går i Midt-Telemark barne- og ungdomsteater, tar sangtimer og synger i flere kor. Under Covid-nedstengingen ble Samuel gira på solostykker på tuba. Siden har Samuel fremført mye av dette stoffet sammen med sin far, og faste akkompagnatør, Rolf. Samuel deltok på Ung kultur møtes i Bø i 2021 og 2022, gikk videre til fylkesfinalene, og skal til landsmønstring i Trondheim i sommeren 2023.

Hans Torjus Gampedalen er 15 år og kommer fra Notodden. Han har alltid vært glad i musikk og idrett, og spiller hardingfele og fotball. Han har spilt fele i Notodden kulturskole siden han var 6 år, og har deltatt på mange sjokolade-kappleiker gjennom barndommen. Han har også deltatt på UKM, samt vært rekrutt på kappleiker. Hans Torjus har ”folkemusikk i genene” da han er oldebarnet til kvederen Hans Gampedalen fra Heddal. Fela han spiller på er laget av tipptipp-oldefaren hans Andres Løvskeid fra Bø.

Elena Molazem Rådal er 11 år og er fra Seljord. Hun har gått i kor siden hun var 7 år, og startet på sang i kulturskulen høsten 2022. Hun er veldig glad i å synge og høre på musikk. Hun liker å høre på blant annet funk, Indie rock og noen ganger klassisk musikk. For tiden tar hun fiolin og pianotimer ved siden av sangen. Hun liker å lese, tegne og være ut på tur i skog og fjell og ikke minst være sosial. Elena er en blid og engasjert jente som brenner for ulike temaer som astronomi og kunst.

Eva Klakegg er født i 2004 og begynte å spille trombone da hun var rundt 8 år i Skiens skolemusikk. Hun går siste året på musikklinjen ved Skien VGS, og spiller i Sørnorsk Ungdoms-storband (SNUS), Skiens skolemusikk og Telemark symfoniorkester. Hun er glad i både jazz og klassisk musikk, men av solorepertoar spiller hun mest klassisk. Hun syns det er gøyest å spille i ensembler, men er alltid glad for en mulighet til å vise fram den vakre klangen i trombonen.