Norsjø kammermusikkfest AS (logo)

Utøvere 2022

Foto:© Kaupo Kikkas

Foto:© Knut Utler

Foto:©

Foto:© Beathe Schieldrop

Foto:© Erik Birkeland

Foto:© Nicolaj Lund

Foto:© Heidi Furre

Foto:© Yngvild Åm Sognnes

Foto:© Hristo Hristov

Foto:© Kristin Aafløy Opdan

Foto:© Atle Ove Martinussen

Irène Duval- fiolin (f. 1992)

er født i Frankrike med fransk far og koreansk mor. Hun har opptrådt i mange land i Europa og Asia, Siden hun ble uteksaminert fra Conservatoire de Paris og Kronberg Academy har Irène framstått som en helstøpt og allsidig utøver. I løpet av det siste året har hun holdt konserter i Wigmore Hall med Steven Isserlis (direkte streamet og sendt av Radio 3) og en gallakonsert i Philharmonie de Paris med Khatia Buniatishvili. Engasjementer denne sesongen inkluderer hennes debut med Royal Philharmonic, Royal Northern Sinfonia og City of Birmingham Symphony Youth Orchestras og opptredener på Wigmore Hall og Bath International Festival.

Hun spiller konserter i Luzern med Steven Isserlis og Connie Shih, deltar på Kryzowa kammermusikkfestival og vender tilbake til Open Chamber Music på IMS Prussia Cove.
Tidligere solohøydepunkter inkluderer Dresdner Philharmonie, Kremerata Baltica og Orchester Colonne. I 2017 ga hun ut sin første CD 'Poèmes' for Mirare/Harmonia Mundi og i 2019 var hun prisvinner ved YCAT International Auditions.

 

Knut Buen - hardingfele (f. 1948)

spelemannen, og kjent for de fleste som en av våre viktigste tradisjonsbærer, og mest framstående hardingfele-utøvere. Han har hatt slåttene fra Knut Dahle, som Edvard Grieg la til grunn for op. 72, på repertoaret gjennom mange tiår. Disse har han framført i forbindelse med at Griegs klaver-versjoner har blitt spilt på konsertar i inn og utland. Knut Buen har også komponert nye slåtter, inspirert av opplevelsene han har hatt ved framføringer av Op. 72. Sansen for å overføre slåtter til klaver har ført til et omfattande samarbeid med spelemannen, organisten og komponisten Kjetil Bergheim som har bearbeidet flere av Knut sine slåtter for klaver. 17 av disse ble nyleg utgitt på cd, spilt av Håvard Gimse og en rekke av hans elever, fra flere land. På festivalens åpningskonserten vil Knut Buen selv, og pianist Andreas Løken Taklo, framføre noen av disse slåttene i solistiske versjoner.

Miriam Helms Ålien - fiolin (f. 1991)

er en norsk fiolinist fra Alta. Hun begynte å spille fiolin i 6-årsalderen, og etter debuten som 8-åring har hun spilt med flere orkester i Norge, Danmark, Tyskland, Israel, Italia, Russland og Tsjekkia. Hun begynte på musikkstudier ved Barratt Due musikkinstitutt i Oslo før hun begynte ved Hanns Eisler musikkhøgskole i Berlin. Siden oktober 2016 har hun studert ved Kronberg Academy hos Ana Chumachenco. I 2017 ble hun en av 5 finalister til Statoils talentstipend innen klassisk musikk. Miriam bor for tiden i Berlin og er kunstnerisk leder og initiativtaker til FESTIVALTA, en kammermusikkfestival i Alta. Miriam Helms Ålien spiller på en Giovanni Battista Guadagnini fiolin fra 1780. Fiolinen er i privat samling, men utlånt til henne.

August Schieldrop - tuba (f. 1999) 

er norsk tubaist fra Oslo som for øyeblikket studer ved Norges Musikkhøyskole. For August er tubaen mer enn et bassinstrument, målet hans er å vise verden at tubaen også kan synge! Han er vært solist med Bergen Filharmoniske orkester og solist med Oslo-Filharmonien og Kringkastingsorkesteret ved flere anledninger. Han er også å se på flere av de store kammermusikkfestivalene i Norge jevnlig og har vært solist på de største scene i landet. (Oslo konserthus, Aulaen, Grieghallen og hovedscenen på Operaen.)
Han har hevdet seg i mange konkurranser og i 2018 vant han publikumsprisen i NRKs Virtuos og vant i 2020 UMM (Ungdommens musikk mesterskap) og ble kåret årets Unge musiker. Samme år ble han tatt opp i talentprogrammet Crescendo, der Leif Ove Andsnes er hovedmentor! Høsten 2021 vant han også Equinor sitt talentstipend for klassiske musikere. August er opptatt av å få skrevet ny musikk for instrumentet.

Beate Mordal - sopran (f. 1987)

er født og oppvokst i Molde. 2015 fullført treårig solist-utdannelse ved Operaakademiet i København. I november samme året ble hun tilsatt i en 50 % stilling som Møremusiker i Møre og Romsdal fylke. Debuterte som Papagena i “Die Zauberflöte” av Mozart, ved Den Kongelige Danske opera før hun endte studiene. Hun har innehatt en rekke store rolle på operascener i inn og utland, og har jobbet med de fremste dirigenter og regissører.
Beate Mordal er en allsidig lyrisk sopran, som fullførte sin bachelorgrad i klassisk sang ved NTNU- Institutt for musikk med høyest mulige karakter, mai 2011. Hun startet sin klassiske sangutdannelse gjennom talentprogrammet Unge Musikere i Trondheim, i 2004 og i 2006. Hun er bl.a. tildelt Shells musikkteaterstipend.

Eivind Ringstad - bratsj (f. 1994)

norske bratsjist som hadde sitt gjennombrudd etter å ha vunnet 1. pris i «EBUs konkurranse for unge musikere 2012», og debuterte med Oslo-Filharmonien og dirigent Eivind Aadland ett år senere. I perioden 2016-2018 ble Eivind valgt til «BBC’s New Generation Artists Scheme» som ledet til flere engasjementer i Storbritannia, inkludert debutkonsert i Wigmore Hall. Eivind er en svært aktiv kammermusiker og har spilt på festivaler som Festspillene i Bergen, Oslo Kammermusikkfestival, Utrecht kammermusikkfestival, Cheltenham Festival, Internationale Musikkfestival Koblenz og Edinburgh International Festival. Eivind begynte å spille fiolin i en alder av 5 år. Han byttet til bratsj som hovedinstrument ni år senere og fullførte sine studier i 2017 ved Barratt Due musikkinstitutt med Prof. Soon-Mi Chung Barratt-Due. Eivind spiller på en bratsj bygget av Andrea Guarneri i 1676 også kjent som «Conte Vitale» generøst utlånt fra Dextra Musica.


Johanne Flottorp - hardingfele (f. 1991)

fra Åmli, bosatt på Gvarv, er hardingfelespiller. Hun har utviklet en personlig spillestil og en egen stemme i slåtte-spillet. Som student ved Norges musikkhøgskole fordypet Johanne seg i det som hele livet har vært viktig for henne, slåtter frå Tovdal, Setesdal og Vest-Telemark. Kort tid etter studiet i 2017 spilte hun inn debutalbumet sitt i Ormøy kirke i Oslofjorden, plata ble nominert til Spellemann og vant senere Folkelarmprisen i klassen solo.
I tillegg til å være soloutøver, spiller hun i flere konstellasjoner i folkemusikksjangeren, og hun er del av det stadig voksende country/amerikana-miljøet. Hun spiller bla.a i The Northern Belle, og har de siste årene gitt ut plater med trioen Hitterdal og duoen Flottorp/Solberg. Debutplatet til sistnevnte vant Folkelarmprisen i tradisjonelt samspill og ble nominert til Spellemann 2020. Johanne er også kulturskulelærer i Midt-Telemark og Notodden, og aktivt med i det som skjer innen folkemusikkopplæring i fylket.

 

Andreas Løken Taklo - klaver (f. 1991)

er en ettertraktet musiker, både som solist, kammermusiker, akkompagnatør og repetitør. Han har hatt solistoppdrag med orkester i Italia og solokonserter i Frankrike, Tyskland og Russland. 17. mai i 2016 var Andreas solist i Grieg sin klaverkonsert med Symfoniorkesteret ved Høgskulen i Volda. 

I 2017 startet Andreas å fordype seg i musikk av Johannes Haarklou. Under Gloppen musikkfest samme år var Andreas solist med andre sats fra Haarklous klaverkonsert med en sinfonietta fra Kringkastingsorkesteret. I november 2017 arrangerte Andreas den aller første Haarkloufestivalen, ein festival dedikert til Johannes Haarklous musikk.

Andreas har master i utøvende musikk fra Barratt Due musikkinstitutt i Oslo, og fullfører for tida operarepetitørstudiet ved Norges musikkhøgskole. Han har vore fast repetitør for Opera Nordfjord sidan 2017, og blir jevnlig leid inn som akkompagnatør/repetitør ved Den norske opera og ballett, Barratt Due musikkinstitutt og Norges musikkhøgskole.

Marina Kan Selvik - klaver (f. 1989)

er en klassisk pianist bosatt i Oslo. Hun er prisvinner fra mange internasjonale konkurranser som München Klavier Podium, Vitols-konkurransen Riga, German Piano Open i Hannover, Val Tidone-konkurransen i Italia og Clamo-konkurransen i Spania. Som eneste norske pianist har hun gått helt til topps i Nordic Piano Competition i Malmø i 2014. Marina har vært solist med Bergen Filharmoniske Orkester, KORK, Trondheim Symfoniorkester, Lithuanian National Orchestra, Armenian National Philharmonic Orchestra, OSRM i Murcia, Alicante Symphony Orchestra etc.
Marina har konsertert på festivaler som Oslo Kammermusikkfestival, Kyotofestivalen i Japan, Musical Chairs i Montreal, Eurasia Music Games i Astana, Festspillene i Bergen, Norsjøfestivalen i Telemark, Fjord Classics i Sandefjord, Stavanger Chamber Music Festival og Valdres Sommersymfoni. I 2021 har Marina urfremført Olav Anton Thommessens klaverkonsert med Barratt Due juniororkesteret i Gamle Logen. Jobber til daglig på Barratt Due Musikkinstitutt avdeling Musikk på Majorstuen. Utdannet fra Tsjaikovskij Musikkonservatorium i Moskva, Norges Musikkhøyskole og Royal Academy of Music i London.

Daniel Thorell - cello (f.1997)

er cellist fra Stockholm, Sverige. Han har allerede hatt stor suksess som solist og kammermusiker, både nasjonalt og internasjonalt. Hyllet for sin modne og uttrykksfulle spillemåte, regnes han for tiden som en av Skandinavias mest lovende unge cellister. Han er førstepremievinner i ikke mindre enn ni internasjonale konkurranser. Daniel ble født i en familie av musikere og begynte å spille cello i en alder av fem år. Han debuterte som solist i en alder av elleve, og fremførte Saint-Saëns cellokonsert i a-moll med Swedish Radio Symphony Orchestra. Siden da har han opptrådt jevnlig som solist med orkestre rundt om i Sverige, inkludert Stockholm Philharmonic Orchestra, Gothenburg Symphony Orchestra. Daniel studerer for tiden diplom ved Norges musikkhøgskole med prof. Torleif Thedéen og deltar ofte på masterclasses over hele verden med en rekke anerkjente professorer. Daniel spiller en L. Bisiach sjenerøst på lån fra Järnåker Foundation.

Nora Taksdal - bratsj/hardingbratsj        

Nora Taksdal kommer fra Nøtterøy. Hun var i 1984 med på å stifte Vertavokvartetten, hvor hun spilte i ti år. Hun har vært ansatt som solobratsjist både i Bergen- og Oslo-filharmonien, og er nå gruppeleder i Kringkastingsorkestret. Hun har i ulik sammenheng viet seg både til solospill,
kammermusikk, samtidsmusikk og improvisasjon. Nora har laget en rekke innslag i P2 om klassisk musikk, og hun opptrer ofte og gjerne som kåsør.
Nylig fikk hun trang til å utvide bratsjens klang-palett, og kan skilte med en rykende fersk
hardingbratsj, bygget i Bø av mesterspillemann Ottar Kåsa. Hun ser det som en ære å lansere hardingbratsjen akkurat under Norsjø Kammermusikkfest!

Ida Gudim - sopran (f. 1987)      

ble uteksaminert ved Operahøyskolen i Oslo i 2015, og har en mastergrad i utøvende sang fra Norges musikkhøyskole samt en bachelorgrad fra Barratt Due Musikkinstitutt. Hun debuterte på Den Norske Opera&Ballett høsten 2013 i rollen som Mrs. Chan i den moderne operaen ”Ad Undas” av Øyvind Mæland. Ida er en hyppig anvendt solist, og bringer med seg en sterkt fysisk tilstedeværelse i sine rolletolkninger. I løpet av sesong 20/21 og 21/22 har hun hatt flere solistengasjement med Det Norske Blåseensemble, debutert på Ringsakeroperaen i rollen som Vespetta i ”Pimpinone” og rollen som Ännchen i ”Der Freischutz”, og sunget rollen som Anne Truelove i oppsetningen av ”The Rakes Progress” på Oslo operafestival. Fremtidige engasjement byr på engasjement ved Operaen i Kristiansund og Arktisk filharmoni m.m

Prisvinnere fra Midgardkonkurransen

Samuel Sabbah er en 13 år gammel pianist fra Sandefjord som har spilt piano siden han var 5 år med pappaen Daniel Sabbah. Samuel har allerede fått stor internasjonal oppmerksomhet etter å ha vunnet over 10 internasjonale piano konkurranser. Samuel har vunnet 1.pris i den nasjonale Steinway-konkurransen, 1.pris den nasjonale Midgaard-konkurransen, 1.pris i ungdommens musikkmesterskap og har vunnet Vestfold-prisen 4 ganger og har fått tilbud om CD-innspilling med det internasjonale plateselskapet KNS Classical. Han debuterte med Mendelssohns klaver konsert i Polen sommeren 2021 og skal spille hele Griegs a moll konsert på festkonsert i Tønsberg 16.05.2022.

Andreas Alexander Martinsen (16 år) er en ung fiolinist som studerer på Barratt due musikkinstitutt sitt Unge Talenter program og Lørenskog musikk og kulturskole. Han startet å spille fiolin i en alder av 6 år. Han går nå første året ved Edvard Munch videregående skole, fordypningsprogrammet for talenter. Andreas spiller på en moderne fransk fiolin laget i 2007 av Patrick Robin som han låner via sparebankstiftelsen Dextra Musica. Andreas har vært deltaker i Ung Filharmoni i flere år og skal være med nå i 2022 også. Andreas er konsertmester for Nuso i 2021/2022. Han vant stryk klasse 3 (16-19 år) på Midgardkonkurransen i 2021.

 

Kvartett Saphir er en ung og ambisiøs kvartett som består av Amanda Noor Vatn (fiolin/bratsj), Philippe Jayer (fiolin/bratsj), Torje Råbu (fiolin/bratsj) og Iris Kalliovirta (cello). Kvartetten er 1.prisvinnere tre år på rad i den nasjonale konkurransen Ungdommens musikkmesterskap, de er svært aktive på konsertscener og festivaler og har også mange oppdrag for næringslivet.

Utøverne er elever ved Barratt Due Unge Talenter og er også dyktige solister og orkesterutøvere. Kvartetten får sin undervisning av Kari Ravnan, cellist i Oslo Filharmonien og professor ved Barratt Due. De fire utøverne går i samme klasse ved Musikk på Majorstuen og er alle 15 år.

Lokale utøvere

Gunhild Aase (11) er fra Seljord og har spilt trompet i kulturskulen i Seljord i ett år med trompetist Gunn Steinstad. Hun spiller i Flatdal skolekorps der hun har vært medlem i nesten 4 år.

Adrian Vareide (17) er fra Bø. Han går andre året på musikklinja på Skien videregående skole, og spiller klassisk piano med pianist Gudrun Klakegg. Han er også med i progrockbandet "Etasje 3". Han startet å spille piano i Bø kulturskule (nå Midt-Telemark kulturskole) da han var 11 med pianist Janne Brudvik Villa.

Foto: Birgit Espedalen

Sunniva Langås-Røiland er 17 år og kommer fra Bø. I år går hun andre året på musikklinja i Skien. Hun starta å spille fiolin i Ås kulturskole da hun var seks år gammel. Som tiåring flytta hun til Bø og begynte å spille hardingfele. På skolen har hun fiolin som hovedinstrument, men spiller fele i kulturskulen. På fritida spiller hun i Telemark symfoniorkester og Porsgrunn kulturskoles ungdomsorkester. Sunniva er også med i spelemannslaget Bøheringen og et fordypningsprogram i folkemusikk.

Foto: Marta Kjøllesdal Bø blad

Guro Thronæs-Sivertsen (f. 2003) er fra Porsgrunn, der hun spiller fiolin, og synger i fordypningsprogrammet ved Porsgrunn Kulturskole. Hun går i 3. klasse på musikklinja ved Skien videregående skole og på TUP ved Norges musikkhøgskole (NMH) med klassisk sang som hovedinstrument. Hun har deltatt både i ensembler og som solist på fiolin og sang på konserter, festivaler, konkurranser og mesterklasser. I 2020 vant hun i Midgardkonkurransen prisen for beste fremføring av vinnerverket «Vokalise», og i 2021 vant hun 1. pris i sin klasse på sang. Høsten 2022 starter hun på bachelorstudiet i utøvende klassisk sang ved NMH.