Norsjø kammermusikkfest AS (logo)

Utøvere 2021

Foto: Nicolaj Lund

Foto: 

Foto: Svein Ove Søreide

Foto: Lluis Calm Vidal

Foto: Nicolaj Lund

Foto: Terese Samuelsen

Foto: Steinar Dahl

Foto: Lluis Calm Vidal

Foto: Bård Gundersen/Det Norske Kammerorkesteret

Foto: Steinar Dahl

Amalie Stalheim - cello (f. 1993)

er en av de mest lovende unge musikerne i Norden i dag. Hun er vinneren av Kungliga Musikaliska akademins store musikkonkurranse, Solistpriset 2018.

Amalie har spilt som solist med blant annet Oslo filharmoniske orkester, Kungliga Filharmonien i Stockholm, Gulbenkian Symfoniorkester, Gøteborg symfoniorkester, Svenske Radioorkesteret, Bergen Filharmoniske orkester, Kringkastingsorkesteret, Malmø Symfoniorkester for å nevne noen. Hun har jobbet med dirigenter som Edward Gardner, Patrik Ringborg, Okko Kamu, Anna Maria Helsing, Nuno Coelho, Stanislav Kochanovsky.

Amalie er en aktiv kammermusiker og har samarbeidet med musikere som Janine Jansen, Yo-Yo Ma,  Leif Ove Andsnes, Kathryn Stott, Christian Ihle Hadland, Polina Leschenko, Benjamin Schmid, Lars Anders Tomter. Hun blir jevnlig invitert til internasjonale og nasjonale festivaler. 

Amalie spiller på en cello bygget av F. Ruggieri i 1687, generøst utlånt av Anders Sveaas Almennyttige Fond.

 

Arve Tellefsen - fiolin (f. 1936)

er en norsk fiolinist, født og oppvokst i Trondheim. Som seksåring begynte han å spille fiolin ved Trondhjems musikskole. I 1955 begynte han å studere ved musikkonservatoriet i København hvor professor Henry Holst var hans hovedlærer, og i 1959 debuterte han i Universitetets aula i Oslo.

I løpet av en mangeårig solistkarriere har han spilt med flere av verdens fremste orkestre og dirigenter. Han har utgitt flere plater og mottatt mange priser, blant annet fem Spellemannpriser.

Audun André Sandvik - cello (f. 1979)

Audun Sandviks inderlige spill og lekne fremferd gjør ham til en ettertraktet solist, kammermusiker og cellopedagog. Sammen med pianist Sveinung Bjelland har han vekket internasjonal oppsikt gjennom CD´en med sonater av Sjostakovitsj og Rakhmaninov (LAWO Classics, 2017). Fra 2005-2019 var han alternerende solocellist i Kringkastingsorkesteret. Audun er medlem av Det Norske Kammerorkester. Han er ansatt som professor i cello ved Norges Arktiske Universitet i Tromsø, med en klasse og et miljø i blomstrende utvikling, noe han viderefører fra sine mange år som cellolærer ved Norges Musikkhøgskole. Audun er kunstnerisk leder for den klassiske festivalen Gloppen Musikkfest. Han spiller på en cello fra 1695, bygget i Roma av Giorgio Taninger.

Edvard Erdal - fiolin (f. 1996) 

er ansatt som konsertmester 2 i Den Norske Opera og Ballett, og er fiolinist i strykekvartetten Opus13. Han har studert på Barratt Due Musikkinstitutt hos Stephan Barratt-Due og Geir Inge Lotsberg. Edvard har spilt på flere av landets største festivaler, blant annet Festspillene i Bergen, Risør Kammermusikkfest, Rosendal Kammermusikkfestival, Trondheim Kammermusikkfest og Valdres Sommersymfoni. Han har spilt med anerkjente musikere som Janine Jansen, Leif Ove Andsnes, Tabea Zimmermann og Alisa Weilerstein, samt flere av Berlinfilharmonikernes musikere gjennom talentprogrammet Konstknekt. Sammen med Opus13 var han også med i talentprogrammet Crescendo. 

Eirik Baardsen Haaland - horn (f. 1992)

er en norsk hornist født i Stavanger. Han har studert ved Norges Musikkhøgskole og Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst (HMDK), Stuttgart. Siden 2015 har Eirik vært ansatt som solohornist i Trondheim Symfoniorkester. Som en del av talentprosjektet Morgendagens helter spilte han i Stavanger Symfoniorkester allerede på videregående. Han vikarierer jevnlig i de norske orkestrene og er ofte å se som solohornist i orkestre som London Symphony Orchestra, BBC Philharmonic, Konzerthausorchester Berlin og Göteborg Symfoniker. I starten av 2020 var han på en 4-ukers turné med LSO og Sir Simon Rattle, og spilte i de mest prominente konserthusene i Europa. Som solist og kammermusiker har han blant annet spilt Strauss’ 2. hornkonsert med Trondheim Symfoniorkester og deltatt på festivaler som Dovrejul, Trondheim Kammermusikkfestival og Nordlysfestivalen

Eivind Ringstad - bratsj (f. 1994)

er i dag en av de mest fremtredende bratsjistene fra sin generasjon. Han hadde sitt gjennombrudd etter å ha vunnet Eurovision young musicians 2012, og har siden da spilt på store festivaler og konserthus verden rundt. Eivind begynte å spille fiolin i en alder av 5 år men byttet til bratsj som hovedinstrument ni år senere. Han studerte ved Barratt Due musikkinstitutt med Soon Mi Chung som lærer. Han debuterte med Oslo Filharmoniske Orkester med dirigent Eivind Aadland i 2013. Tre år senere ga Eivind ut sin første CD med orkesteret for Lawo Classics. I 2016 ble han valgt til å bli med i verdens mest prestisjefylte program for unge viderekommende klassiske musikere: BBC’s New Generation Artists Scheme.Tidligere har Eivind blitt tildelt Borletti-Buitoni stipendpris, og har også vært en del av Crescendo’s mentorprogram. Han har blant annet vært solist med blant annet BBC Symphony Orchestra, Kringkastingsorkesteret, Copenhagen Phil, Lahti symfoniorkester og Det Norske Kammerorkester. Eivind er en av tre kunstneriske ledere for Norsjø kammermusikkfest i Telemark. Han spiller på en bratsj laget av G. B. Guadagnini "ex-Vieuxtemps" fra 1768, generøst utlånt fra Dextra Musica.

Guro Kleven Hagen - fiolin (f. 1994)

debuterte i 2011 med Oslo-Filharmonien og Jukka Pekka Saraste, og har siden vært solist med de fleste av Skandinavias fremste orkestre. Debutinnspillingen hennes med Oslo-Filharmonien og Bjarte Engeset ble valgt ut som «Editor’s Choice of the Month» i det internasjonalt anerkjente Gramophone Magazine i august 2014. Guro har samarbeidet tett med flere av Europas ledende kammermusikere, som Janine Jansen, Maxim Rysanov og Leif Ove Andsnes.

De siste fem årene har Guro vært kunstnerisk leder for festivalen Valdres sommersymfoni. Hun spiller på et C. Bergonzi-instrument, også kjent som «Kreisler-Bergonzi», utlånt av Dextra Musica, og er til daglig 1. konsertmester i Operaorkestret ved Den Norske Opera og Ballett. 

Josephine Hsieh - klaver (f. 1987)

er født i North Carolina LISA, og har utdanning fra USA og Norge. I USA studerte hun på  «College Conservatory of Music» i Cincinnati hos Eugene Pridonoff, og tok bachelorgrad i utøvende piano. Våren 2012 avla hun diplomeksamen etter studier hos Håvard Gimse ved Norges musikkhøgskole. Josephine har deltatt i og er prisvinnar i en rekke konkurranser i USA, Norge, Sverige, Italia, og Japan. Hun mottok l.pris i Conoco Phillips stipendkonkurranse. Hun har også vært solist med Odense Symfoniorkester, med Den Norske Opera og Ballet og opptrådt på NRK. Hun har spilt for kong Harald og kronprinsparet, og vært solist sammen med Tine Thing Helseth i samspill med Oslo Symfoniorkester, Thomas Søndergård og Kringkastingsorkesteret. Josephine er en ettertraktet kammermusiker og har spilt på Norsjø Kammermusikkfest fra starten i 2014 og har også spilt på bl.a. Oslo kammermusikkfestival, og Uppsala kammermusikkfestival.

Marina Kan Selvik - klaver (f. 1989)

er klassisk pianist bosatt i Oslo, født i Moskva, Russland. Hun er prisvinner fra mange internasjonale konkurranser som J.Vitols i Riga, Latvia, Nordic piano Competition i Malmø, Sverige, Hannover i Tyskland og Clamo i Spania. Hun har vært solist med Bergen Filharmoniske Orkester, KORK, Trondheim Symfoniorkester, Lithuanian National Orchestra, Armenian National Philharmonic Orchestra, OSRM i Murcia, Alicante Symphony Orchestra m.fl. Marina har gitt konserter på festivaler som Oslo Kammermusikkfestival, Kyoto festival i Japan, Musical Chairs i Montreal, Eurasia Music Games i Astana og Bergen festival.

Hanne Skjelbred (f. 1984) - bratsj

har en variert, internasjonal karriere som bratsjist. Siden 2020 er hun medlem av Det Norske Kammerorkesterets nyetablerte Musikerkollektiv, og underviser i bratsj på Musikhögskolan i Göteborg. Tidligere jobbet hun som solobratsjist på Göteborgsoperaen, og fikk da sjansen til å bli kjent med det fantastiske operarepertoaret. 

Nå for tiden har formatet minsket litt, og hun spiller også jevnlig med kammerorkestre som Mahler Chamber Orchestra, Aurora Orchestra i London og finske Jousia Ensemble. Som kammermusiker har hun spilt i noen av verdens mest berømte saler, deriblant Wigmore Hall i London og Carnegie Hall i New York. Hun deltar også ofte på festivaler mange steder i verden og spiller årlig på Open Chamber Music Prussia Cove i England. Hun gjestet også Risør Kammermusikkfest i Norge mellom 2009 og 2016 som en del av det faste ensemblet og de seneste årene har også inneholdt opptredener på festivaler i Finland, Hellas, England, Tyskland, Frankrike og Kurdistan, Irak. Siden 2017 er hun medlem av stryketrioen Trio Ludo.

Mathilde Salmi Marjavara - sopran (f. 1989)        
har finske røtter og er oppvokst i Tromsø. Mathilde er uteksaminert fra Operahøgskolen i Oslo (KHiO), Barratt Due Musikkinstitutt og Norges Musikkhøgskole. Hun har sin mastergrad fra Operahøgskolen i Oslo under sanglærer Toril Carlsen.Mathilde er en allsidig sanger og er å se i operaproduksjoner, sceniske oppsetninger - musikkspill og konserter. Hun har gjort roller som Solveig i en tysk oppsetning av Peer Gynt, Amor i Orfeus og Eurydike, Despina i Cosi fan tutte på scene 2 ved Den Norske Opera og Ballett, Grete i Hans og Grete, for å nevne noen. Mathilde har også utmerket seg som konsertsolist. Høsten 2019 var Mathilde på turné sammen med Arktisk Filharmoni, som solist i operaproduksjonen «Carmen» av Bizet, og samme tid året etter, gjorde hun «The Telephone» med regi av Jostein Kirkeby-Garstad. Mathilde er en stolt mottaker av Statens Kunstnerstipend for unge, nyutdannede kunstnere, og kvalifisert deltaker av Wilhelm Stenhammar International Music Competition (WSIMC) 2020.

Jørgen Backer - baryton (f. 1984)

er en av Skandinavias mest allsidige unge barytoner. Han studerte ved Norges Musikkhøgskole og tok sin mastergrad ved Operahøgskolen i Oslo i 2012. Han har hatt roller ved Den Norske Opera Og Ballett, Riksteatret, Trondheim Symfoniorkester, Arktisk Filharmoni, Kilden Opera, Opera i Kristiansund, Opera Rogaland, Opera Nordfjord, Opera Vestfold, Haugesund Chamber Opera, LidalNorth og Oslo Opera Festival. Backer debuterte på Den Norske Opera og Ballett i 2013 som Dr. Falke i Flaggermusen da han var praktikant der og har siden jobbet som operasanger og konsertsanger rundt om i Norge, og har over 30 roller på sitt repertoar. Jørgens roller har variert fra Wotan i Die Walküre og Alberich i Das Rheingold til Escamillio i Carmen, Schaunard og Marcello i La Bohème, Tonio i Pagliacci til greven i Figaro bryllup for å nevne noen. I februar 2019 ble han sett på som tittelrollen i Macbeth i operaen i Kristiansund, og vil i februar 2021 være tilbake i Kristiansund og gjøre Scarpia i Tosca. Han gjør også Caspar i Der Freischütz i Ringsakeroperaen nov 2021.

Prisvinnere fra Midgardkonkurransen

Mikkel Berg-Eriksen er en 18 år gammel pianist født og bosatt i Oslo. Han avslutter sitt tredje år på musikklinjen ved Edvard Munch VGS denne våren og har siden 2019 vært elev ved NMH’s talentprogram Unge Musikere under veiledning av Professor Einar Henning Smebye.Samme år ble han også tatt opp til Senter for Talentutvikling’s nye klaver-satsning for unge norske pianister, og i 2020 ble han innrullert i Jiri Hlinka piano-akademi sitt talentprogram. Mikkel vant klaver klasse 3 under Midgard-konkurransen 2020. Han begynner utøvende studier i klassisk klaver ved NMH høsten 2021. 

Sara Belic har spilt fiolin i 12 år, og i løpet av den tiden har hun vært med i konkurranser både regionalt, nasjonalt og internasjonalt. I tillegg har hun vært solist med orkester og deltatt på forskjellige sommerkurs. Dette siste året har hun gått videre til finalen i konkurranser som Grumiaux-konkurransen for unge fiolinister i Brussel, Midgard konkurransen i Horten der hun vant 1. Pris i klasse 3, og en internasjonal ”online-konkurranse” der finalen skal foregå i Roma kommende sommer. 

 

Aksel Johannes Skramstad Rykkvin (f. 2003) ble kjent som klassisk skolert guttesopran. Etter stemmeskiftet i 2017 har han utviklet seg til å bli baryton, og i mai 2018 hadde han hovedrollen som mesterdetektiven Purriot i den nyskrevne operaen Purriot og den forsvunne bronsehesten av Bjørn F. Rørvik (libretto) og Gisle Kverndokk (musikk) ved Den Norske Opera & Ballett.

Rykkvin har fått god omtale internasjonalt, både for albumet Aksel! og for solokonserter. Han ble nominert til årets nykommer unde Spellemannprisen 2016 for Arias By Bach, Händel & Mozart. I januar 2017 ble han kåret til «Årets musiker» under den nasjonale delen av Ungdommens Musikkmesterskap 2016–2017. I 2020 fikk han 1.pris, sang kl.2 i Midgardkonkurransen

Foto: Andreas Fadum Haugstad

Sonoro Strykekvartett ble etablert i 2018 og består av Daniel Goldin (fiolin), Martha-Pil Evertsen Neumer (fiolin), Tuva Odland (bratsj) og Hedda Aadland (cello). Kvartetten mottar jevnlig undervisning av Geir Inge Lotsberg og Kari Ravnan ved Barratt Due musikkinstitutt. Kvartetten har deltatt i Sandefjord under Fjord Classics 2019. De var også en del av Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest og har deltatt som YAGA-ensemble på Glogerfestspillene på Kongsberg. Høsten 2020 gikk kvartetten til topps i Midgardkonkurransen, som både vinnere av kammermusikk-klassen og Midgardprisen 2020.

Guro Thronæs-Sivertsen (f. 2003) er fra Porsgrunn, der hun spiller fiolin og synger i fordypningsprogrammet ved Porsgrunn Kulturskole. Hun går i 2. klasse på musikklinja ved Skien videregående skole med klassisk sang som hovedinstrument, og håper å kunne fortsette med videre utdanning i sang.
Hun har deltatt både i ensembler og som solist på fiolin og sang på konserter, festivaler, konkurranser og mesterklasser i Vestfold og Telemark. Høsten 2020 vant hun Midgard-konkurransens pris for "beste fremføring", med stykke "Vokalise" av Aksel G. Vedi.

Aksel G. Vedi er en ung komponist og  vinner av Midgard komposisjonspris 2020 med stykke «Vokalise». Sitat Midagrdkonkurransens nettside: "I dette spennende og frodige verket kommer både sangstemmen og klaverstemmen svært godt til sin rett. Det er en flott balanse mellom stemmene, kraftfullt, i en fin blanding av understøttelse og kommentarer fra pianoet. Verket er medrivende og når sitt klimaks i en fallende kromatisk akkordrekke som kaster oss ut i en særpreget stemning. Det er tydelig at komponisten har god og stor kunnskap om instrumentene – stemme og klavér – som han denne gangen skriver for."

Lokale utøvere

Symre Taugbøl Bang (19) er fra Morgedal i Vest-Telemark, og spiller gitar og hardingfele. Synge har hun alltid gjort, og nye tekster kommer stadig. Hun vant Drømmestipendet i 2016 og har representert Telemark på UKM sin landsfestival 4 ganger. Som oftest opptrer hun aleine med loop-pedalen sin. Til høsten starter hun på en bachelor på Griegakademiet i Bergen for å utdype seg i jazzgitar. 

Sverre Reiboth (14) er fløytist. Han får undervisning i Midt-Telemark kulturskule og er aktiv medlem i Bø skulemusikk. 

Stella Hermansen (19) er fra Porsgrunn, og spiller tuba. De siste 3 årene har hun gått på musikklinja på Skien videregående skole, og pendlet til Barrat Due i Oslo. Hun har deltatt i nasjonal semifinale i UMM 4 ganger, og fikk 1. pris i 2020. Hun har bakgrunn fra lokale korps, og har spilt i orkester med Valdres Sommersymfoni, NOR 59, NUSO og Ung Filharmoni. Til høsten starter hun på en bachelorutdanning ved Det Kongelige Danske Musikkonservatoriet i København.

Andrey Fjeldstad (19) er fra Skien i Telemark, går på musikklinja i Skien og spiller saksofon. I fjor vant han Skien Kommunes Kultur- og idrettsstipend, og han har deltatt på solistkonkurranser både nasjonalt og internasjonalt.  Til høsten starter han på en bachelor i utøvende klassisk musikk på Royal Birmingham Conservatoire i England.