Norsjø kammermusikkfest AS (logo)

Utøvere 2024

Foto: Anna-Julia Granberg / BLUNDERBUSS

Foto: Jiyang Chen

Foto: Nikolaj Lund

Foto: Kristin Aafløy Opdan

Foto: Nikolaj Lund

Foto: Mindaugas Butnorius

Foto: Mikel Szinetar

Foto: Lluis Calm Vidal

Foto: Magnus Skrede

Foto: Tuva Åserud

Foto: Sigurd Kopperud

Tine Thing Helseth - trompet (f. 1987)

begynte å spille trompet som syvåring, og har gått på Foss videregående skole og Barratt Due musikkinstitutt i Oslo, der hun ble undervist av Arnulf Naur Nilsen. Hun regnes i dag som en av de ledende trompetistene i sin generasjon. Helseth har gitt ut flere album. Debutalbumet kom i 2007 og ga henne Spellemannprisen 2007 som årets nykommer, og hennes nyeste album "Seraph" 2022 har fått internasjonal oppmerksomhet inkludert en 5-stjerners anmeldelse i BBC Music Magazine. Tine har spilt med noen av verdens ledende orkestre og konsertert på alle kontinenter. Fra 2023 er hun kunstnerisk leder for Risør Kammermusikkfest. Tine utfordrer sjangergrenser, og hennes stadig voksende repertoar spenner fra wienerklassisisme til moderne verk og jazz. Hun er bosatt i Oslo, og underviser i trompet ved Norges musikkhøgskole i tillegg til sin stadig pågående konsertvirksomhet.

Ludvig Gudim - fiolin (f. 1999)

fra Risør ble nasjonalt kjent da han vant NRK’s Virtuos-konkurranse i 2016 og representerte Norge i Eurovisjonens finale i Køln. Året etter kom han inn på Juilliard School of Music i New York, der han fullførte sin bachelor i 2021. Før dette gikk han på Barratt Due musikkinstitutt med Stephan Barratt-Due og Henning Kraggerud som lærere. Allerede i 2013 deltok han i Perlman Music Program, et sommerprogram for begavede unge musikere i New York. Året etter vant han tredje pris i Menhuin-konkurransen, og i 2019 vant han Juilliards egen fiolinkonkurranse. Han vært solist med ledende norske- og internasjonale orkestre. I 2022 kom debutplate med Vienna Radio Symphony og H. Griffiths. Ludvig ble medlem i Det Norske Kammerorkester i 2022, og er ofte å se som gjestekonsertmester i orkestre som Oslo Filharmonien og DR Symfoniorkesteret. Han er en engasjert kammermusiker, og har spilt med anerkjente musikere i inn og utland. Ludvig spiller på en Antonio Stradivari fra 1710, utlånt fra Anders Sveaas Almennyttige Fond.

Sara Chen - fiolin (f. 1990)

startet sin musikalske reise som 5-åring med pianoundervisning hos Synøve Løchen før hun senere fulgte i sin far og søsters fotspor og begynte å spille fiolin. I 2016 fullførte hun sin Master i utøvende musikk ved München Hochschule für Musik und Teater. I perioden 2011-2014 fullførte hun sitt Performers Diploma ved det anerkjente Indiana University Jacobs School of Music og har bachelorgrad fra Barratt Due Musikkinstitutt. Sara bor i Oslo og jobber som konsertmester II i Kringkastingsorkesteret. Hun har en stor lidenskap for å gjøre musikk interessant for barn og unge, og å bryte med den tradisjonelle konsertformen. Sara er en del av Det Norske Kammerorkesterets Musikerkollektiv, og gjør mange spennende kammermusikk- og solokonserter, både i Norge og i utlandet. Hun har vært solist med de største orkestrene i Norge, og deltatt på en rekke festivaler og konserter, og mottatt en rekke utmerkelser og internasjonale og nasjonale priser.

Daniel Thorell - cello (f.1997)

er fra Stockholm, Sverige. Han har allerede hatt stor suksess som solist og kammermusiker, både nasjonalt og internasjonalt. Han er førstepremievinner i ikke mindre enn elleve internasjonale konkurranser. Daniel ble født i en familie av musikere og begynte å spille cello i en alder av fem år. Han debuterte som solist i en alder av elleve, og fremførte Saint-Saëns cellokonsert i a-moll med Svensk radio symfoniorkester. Siden da har han opptrådt jevnlig som solist med bl.a. Stockholms Kungliga Filharmoniker, Göteborgs Symfonikerna, Zagrebs nasjonale radioorkester, Dala-Sinfonietta med flere. Daniel er medlem av den suksessrike strykekvartetten Opus13, og har nylig avsluttet sitt diplomstudium ved Norges musikkhøgskole med prof. Torleif Thedéen. Han har mottatt stipender fra fond som SWEA International, Kungliga Musikaliska Akademien og Anders Sandrews stiftelse. Daniel spiller en L. Bisiach sjenerøst på lån fra Järnåker Foundation.

Eivind Ringstad - bratsj (f. 1994)

er en norsk bratsjist som hadde sitt gjennombrudd etter å ha vunnet 1. pris i «EBUs konkurranse for unge musikere 2012», og debuterte som solist med Oslo-Filharmonien og dirigent Eivind Aadland ett år senere. I perioden 2016-2018 ble Eivind valgt til «BBC’s New Generation Artists Scheme» som ledet til flere engasjementer i Storbritannia, inkludert debutkonsert i Wigmore Hall. Som solist har Eivind opptrådd med orkestre som Bergen Filharmoniske, BBC Philharmonic, Copenhagen Phil, London Sinfonietta og Det Norske kammerorkesteret. Eivind begynte å spille fiolin som 5 åring og byttet til bratsj som hovedinstrument ni år senere. Han fullførte sine studier i 2017 ved Barratt Due musikkinstitutt med Prof. Soon-Mi Chung Barratt-Due. Eivind spiller på en bratsj bygget av Andrea Guarneri i 1676 med tilnavnet «Conte Vitale» generøst utlånt fra Dextra Musica. Han har siden august 2023 vært ansatt som alternerende solo bratsjist i Oslo-Filharmonien.



Dorina Komani - piano (f. 1989)

er en klassisk pianist som har vunnet en rekke internasjonale solokonkurranser i Italia, Nord-Macedonia og Albania. Hun har vært solist med flere norske orkestrer og er en ettertraktet kammermusiker. Hun har deltatt på festivaler som Kirsten Flagstad festivalen, Fredriksten Opera Festival, Arctic Operafestival mm og har turnert i Norge i 2016, 2019, 2022, Tyskland, 2014 og 2015, i Spania i 2014 og 2017 og Italia i 2022. Hun har spilt med mange av landets fremste sangere som Caroline Wettegreen, Yngve Søberg, Thomas Ruud m.fl.. I tillegg har hun vært hovedrepetitør i Ringsakeroperaen siden 2018, og er med hvert år under Oslo Operafestival siden 2017. I 2022 startet hun også samarbeid med Rogaland Operaen. I August 2022 vant Dorina prøvespillet som førsteamanuensis akkompagnatør ved Universitetet i Stavanger hvor hun nå jobber fast.

Marie Tetzlaff - obo (f. 1993)

er født i Frankfurt am Main i 1993. Hun studerte obo og instrumentalpedagogikk i Tel Aviv, Köln, Barcelona og Stuttgart. I løpet av studiene var hun medlem av Junge Deutsche Philharmonie, Gustav Mahler Ungdomsorkester, Zermatt Festival Academy og Mahler Chamber Academy. Hun har gjestespilt i mange anerkjente orkestre som WDR Sinfonieorchester, Gürzenich Orchester Köln og Deutsche Kammerphilharmonie Bremen. Fra 2019-2021 var hun solo-oboist i Philharmonisches Orchester Heidelberg, og har siden vært ansatt som solo-oboist i Kringkastingsorkesteret. Hun har vært solist med Kammerorchester Frankfurt, Philharmonisches Orchester Heidelberg og Kringkastingsorkesteret. Hun elsker Kammermusikk og har spilt på flere festivaler, som Risør Kammermusikkfest og Spannungen Festival Heimbach, og er nå med for første gang på Norsjø Kammermusikkfest.

Eirik Haug Stømner - piano (1993)

er en norsk pianist fra Halden. Våren 2018 fullførte han solistdiplomstudiet ved Norges Musikkhøgskole, hvor han studerte med professorene Einar Henning Smebye og Marianna Shirinyan. Stømner har vunnet flere konkurranser og priser. I 2019 mottok han Robert Levins gjeve pianistpris, som nummer 20 i rekken siden 1982. Av tidligere vinnere kan nevnes Leif Ove Andsnes, Håvard Gimse, Sveinung Bjelland, Christian Ihle Hadland og Tor Espen Aspaas.

Stømner er i dag en ettertraktet musiker landet rundt, både som solist, kammermusiker og akkompagnatør. Han opptrer jevnlig ved landets største klassiske musikkfestivaler, deriblant Festspillene i Bergen, Oslo Kammermusikkfestival og Fjord Classics i Sandefjord, og har figurert som solist med blant annet Kringkastingsorkesteret, Ukraine National Radio Symphony Orchestra og Det Norske Blåseensemble.

Ingvild Nesdal Sandnes - cello (1987)

er fra Ålesund. Hun har mastergrad fra Norges Musikkhøgskole, hvor hun studerte med Truls Mørk, og hun har også studert med Nicolas Altstaedt i Berlin. Hun har mottatt priser og stipender. Ingvild har en sterk interesse for ny musikk, og har samarbeidet med mange komponister. Dette har resultert i flere urframføringer for både solo cello og kammerensembler, og etterhvert også flere innspillinger. Hun er medlem i terJungensemble og Aksiom ensemble, og hun spiller jevnlig med Oslo Sinfonietta, Ensemble Temporum og Cikada. Hun er en etterspurt vikar i mange orkestre, og har gjestet flere av landets fremste kammermusikkfestivaler. Ingvild har i flere prosjekter samarbeidet med skuespillere, forfattere og dansere. Hun er også opptatt av å inspirere og veilede yngre musikere, f.eks. gjennom skolekonserter, som celloinstruktør og medlem av kunstnerisk råd for Norsk Ungdomssymfoniorkester.

Jonas Apeland - orgel (1997)

er født i Bergen og er en av Norges unge fremadstormende organister. Han har i ung alder markert seg som en ettertraktet musiker i både inn- og utland. I 2023 fikk Apeland stillingen “Director of Music” i The Church of St. Andrew and St. Paul i Montréal, Canada der han spiller på et 107-stemmers Casavant-orgel bygget i 1931. Kirken har et av landets beste kirkekor som Apeland leder hver søndag. Apeland har en bachelorgrad i kirkemusikk fra Norges musikkhøgskole med professor Terje Winge, og et år som utvekslingsstudent i Montréal ved McGill University i orgelklassen til professor Hans-Ola Ericsson, med fordypning i cembalo og tidligmusikk. Høsten 2020 startet Apeland på mastergrad i orgelspill ved Conservatoire Nationale Supérieur de Musique de Paris. Mastergraden ble fullført med en fullstendig fremføring av La Nativité du Seigneur av Olivier Messiaen på det samme orgelet Messiaen urfremførte verket i sin tid, og med høyest oppnåelig karakter på eksamenskonserten.

Frøydis Fegran Kopperud - mezzosopran (f. 1999)

fra Trondheim er nå basert i Oslo, hvor hun for tiden tar en mastergrad i klassisk sang. Siden 2019 har hun studert med lærerne Randi Stene, Mona Julsrud og Ann-Helen Moen. De siste årene har hun medvirket som solist i både inn- og utland, blant annet i Händels Messias med Hamar domkor, Beethovens 9. symfoni med Ponte Singers & Orchestra i Hong Kong og Johannespasjonen av J.S. Bach med Nidarosdomens Oriatoriekor og Oslo415. I tillegg er hun en ettertraktet ensemblesanger. Hun medvirker jevnlig med ensembler som Barokkanernes Vokalensemble, Oslo Domkirkes Vokalensemble, Utopia & Reality International Chamber Choir og er fast medlem i Det Norske Solistkor.

Foto: Ulf Jacobsen

Telemark messingensemble

er et prosjektbasert messingensemble bestående av ti profesjonelle musikere som arbeider og bor hovedsakelig i Telemark fylke. Ensemblet legger vekt på å bruke musikere, solister og komponister fra Telemark i sine produksjoner, og har valgt å profilere seg på dette. Siden 2001 har ensemblet bestilt en rekke nye verk fra lokale komponister. Disse har variert stort i både sjanger og formidling. Flere av verkene har blitt fremført mange ganger. Maria Nygård Molund er ensemblets kunstneriske leder og dirigent fra 2023. På Norsjø kammermusikkfestival skal ensemblet fremføre verket "Little Pop Machinery" av Klaus Sandvik (2012). Verket er opprinnelig skrevet til ensemblet pluss slagverk og ble fremført i nedlagte industrihaller i Telemark. Versjonen vi spiller på festivalen er en tilpasset og mindre versjon av verket.

Prisvinnere fra Midgardkonkurransen

Foto: C.F. Wesenberg

Foto: Wendy Jiang

Andrew Wang - piano

er en 18 år gammel pianist fra Oslo. Han har spilt piano siden han var 6 år gammel og går nå på ”Unge Talenter” ved Barratt Due hos Marina Pliassova. Han har vunnet mange internasjonale priser, for eksempel ”International Moscow Music Competition”, og har opptrådd på store scener som Royal Albert Hall i London. Andrew syns musikk er en fantastisk måte å uttrykke seg selv på.

Kvartett Saphir ble stiftet i 2018, og er en ung og ambisiøs kvartett som består av Amanda Noor Vatn (fiolin/bratsj), Philippe Jayer (fiolin/bratsj), Torje Råbu (fiolin/bratsj) og Iris Kalliovirta (cello), alle 17 år. Kvartetten er førsteprisvinnere fem år på rad i den nasjonale konkurransen Ungdommens musikkmesterskap. I 2022 og 2023 fikk de 1.pris i Midgardkonkurransen og i 2023 mottok de også Midgardprisen. De er svært aktive på konsertscener og festivaler, og har også mange oppdrag for næringslivet. Alle er elever ved Barratt Due unge talenter, og er aktive solister og orkestermusikere. Kvartetten får sin undervisning av Kari Ravnan, cellist i Oslo Filharmonien og professor ved Barratt Due. De besøker Norsjø kammermusikkfest for andre gang.

Lokale utøvere

Gisle Snarteland bor i Åmotsdal og er en allsidig og aktiv gut på 13 år, som liker å prøve det meste. Han har gått på kveding og karate sidan han var 6 år, spiller piano, driver med svømming/livredning, og er med i Røde Kors ungdom. I år blir det også tredje sommeren han er med i Marispelet på Rjukan. Han liker også å jobbe på gården til onkel Aslak som driver med Telemarkskyr, og er opptatt av motor og maskiner.

Magnhild Klakegg (17) startet å spille horn hos Laila Andersen på Skien kulturskole da hun var sju år etter å ha hørt en innspilling av Mozarts hornkonserter. Hun startet i Skiens Skolemusikk da hun var åtte, og i tiende klasse ble hun med i Telemark Symfoniorkester. Magnhild går andre året på musikklinja på Skien VGS, og er med på talentutviklingsprogrammet på Norges Musikkhøgskole, hvor hun har Steinar Granmo Nilsen som lærer.

Bø skulemusikk ble stiftet 7. september 1967, og er tilsluttet Norsk Musikkorps Forbund. Bø skulemusikk er også tilsluttet Bø Kulturnettverk, som er et fellesorgan for kulturlivet i Bø. Formålet for Bø skulemusikk er å fremme musikklivet i Bø ved å gi musikantene god musikk-opplæring og arbeide for å fremføre god musikk og sosial trivsel der korpset opptrer, og å utvikle godt kameratskap og et positivt miljø gjennom arbeidet med musikk.